Nemzetközi klasszis a PSE-ben

2020.12.04. 13:34
Souleymane Youla Piliscsabán

Csabai színekben nem játszott még olyan kaliberű kicker, mint Souleymane Youla! Ha beszélsz vele, jámbor, érzékeny, kedves fickó, a pályán pedig minden megmozdulása profi. Olyan harmónia van a mozgásában, hogy minden pillanatát élmény nézni, hát még ha labda kerül hozzá…

Hogyan került ide Piliscsabára ez az 54-szeres guineai válogatott, neves profi csapatokat megjárt csatár? Hiszen a PSE-ben nincsenek fizetett játékosok, a helyiek alkotják a csapatot, és forrásunk sincs egy ilyen kaliberre… De mi van, ha egy klasszis ideköltözik? Ráadásul nálunk játszik a kisfia? Nos, így kezdődött. Persze hamar rájöttünk, hogy ki az a sportos, barna bőrű fickó, aki gyermeke edzéseit figyeli, és nem adtuk fel az első kitérő válasz után, amikor arra hivatkozott, hogy már befejezte a karrierjét. Mi, akik magunk is egy életen át focizunk, tudjuk, hogy az nem ilyen egyszerű…

Youla Guinea fővárosában, Conakry utcáin kezdte, mint sok százezer afrikai kissrác, de másképpen csillogott a szeme. Felkereste a helyi Sao Paolo futballakadémiát, hamarosan ifiválogatott lett, majd egy egyiptomi vendégjáték után egyenesen a francia Metz utánpótlásában találta magát. Innen vitte el őt a belga Lokeren, ahol megkapta első profi szerződését. Ezzel beváltotta legnagyobb gyerekkori álmát, de volt még több is… Egy szezon után lecsapott rá az Anderlecht, 18 évesen bajnok lett, és így játszhatott a BL-ben is. Ez volt a második cél a bakancslistán. A sorozatban olyan fantasztikus ellenfelek ellen léphetett pályára, mint a Real Madrid, Manchaster United, Lazio Roma, Szpartak Moszkva, Dinamo Kiev. Végül a negyeddöntőig jutottak, ahova Youla lőtte be a csapatot 2:2-es állásnál.

Ezután jött a török Gençlerbirliği, majd a Besiktas. Törökországban öt évet töltött és hihetetlen népszerűségre tett szert. Később visszatért egy évre a startvonalhoz, Metzbe, ám a következő szezont a Lille csatáraként kezdte, majd francia bajnok lett, ami újabb BL-élményeket eredményezett: MU, AS Roma, AEK Athen, Real Madrid, Dinamo Kiev. Megható, ahogy harmadik beteljesült karrier-mérföldkövéről beszél, mikor szülőhazájáért játszhatott a válogatottal az Afrika Kupán.

Még egy török-belga-francia első osztályú „körút” telt el, amikor szóba került a Kispest Honvéd mint lehetőség. Magyarországról nem sokat tudott, ezért ideutazott egy háromnapos tesztre, ami annyira jól sikerült, hogy a gólok mellett egy szép magyar leányt is szerzett magának feleségül. A kispesti évek után – már családostul – belekóstolt az amerikai bajnokságba (Indy Eleven), és noha még játszott két szezont Belgiumban, amit tévesen levezetésnek gondolt, letelepedni Magyarországra tértek haza, méghozzá Piliscsabára.

Ezzel visszatértünk a csabai focipályára, ahol nem adtuk fel, és vártuk, meddig bírja még játék nélkül. Egy ilyen helyzetben a „Semmi kötelezettség, gyere le edzésre!” kedves invitálás gyakorlatilag ellenállhatatlan. Miklósvári Gézával ugyan nem beszéltünk össze, mégis különkülön feldobtuk ezt Youlának, aki elfogadta, és hála Istennek, olyan jól érezte magát, a srácok pedig olyan tisztelettel és szeretettel fogadták, hogy azonnal otthon érezte magát közöttünk. Youla figyelme ma már természetesen a munkájára, a játékosok közvetítésére fókuszál, és ebben egyre sikeresebb. Számos barátja aktív különböző szinteken a nemzetközi futballban, találkozásunkkor például épp Naby Keitával, a Liverpool sztárjával csetelt, akinek még Guineában ő adta oda a futballcipőjét, hogy focizhasson, Hazard-t pedig úgy szólítja, hogy „Mon Petit”, amit magyarul talán „Fiacskám”-nak fordítanánk. Amikor viszont itthon van, játszik a csapatban, jár edzésekre, sőt otthon is gyakorol. Rúgja a gólokat, gólpasszokat ad, bátorítja a fiatalokat és inspirál minket, játékosokat, vezetőket egyaránt, hogy jobbak legyünk. Nőtt az edzéslátogatottság, a nézőszám, egyszerűen megpezsdítette az életet maga körül.

Hogy honnan került ide? Talán az égből… Hálásak vagyunk érte!

Gáspár Zsolt PSE-elnök

A PSE támogatója:

A PSE támogatója: AutoPalace Délpest