Kapusakadémia indul a PSE-ben!

2021.07.14. 10:33

A 2020/21-es szezon több előrelépést hoz egyesületünkben, így a kapusképzésben is. Ősztől a hálóőrök edzését Gáspár Zsolt, jelenlegi elnökünk veszi kézbe.

Zsolt a Vasasban nevelkedett, ott lett ifjúsági válogatott, később a Vasason kívül a Bp. Volánban játszott a magyar élvonalban. Kapusedzőként dolgozott a Vasasban és a Ferencvárosban, illetve Ausztriában és Kuvaitban is. Ha nagy a szükség, még ma is beszáll védeni, utoljára néhány hete 53 évesen a felnőtt csapatban láthattuk két győztes meccsen, Szántón 11-est is hárított…

Őt kérdeztük, osszon meg néhány gondolatot a kapusedzői elképzeléseiből…

Kezdjük azzal, hogy az egyik legnehezebb, ám legszebb posztra jelentkezőket nagy kiváltság tréningezni. Te kiktől tanultál?

Szerencsésnek érzem magam, hogy gyerekként a legjobb magyar edzőktől tanulhattam. Első edzőm Ilku István „Pista bácsi” volt Dorogon (fiatalabbaknak: az Aranycsapat tartalékkapusa volt Grosics mögött), visszaemlékezve rá, az ő idejében már olyan gyakorlatokat mutatott, amik messze megelőzték a korát. Aztán Hajdú Lajos (Vasas, ZTE), Bicskei Bertalan (Honvéd), Pálinkás András (Honvéd), Géczy István (FTC), Tamás Gyula (Vasas) jöttek az életemben.

Közülük talán Hajdú Lajos nem volt válogatott…

Lajosbá, avagy „Hippi”, ahogy sportnevén hívják, ma is edzi a srácokat 74 évesen, és a szakmán kívül az életre is tanított bennünket. Igazi vagány a mai napig, ám hatalmas szívű ember.

Ki gyakorolta a legnagyobb hatást rád?

Ez egyértelmű: Tamás Gyula! Szakmailag és emberileg meghatározó szerep jutott neki. Gyulabá mellett jobb kapusok és jobb emberek lettünk. Tanítványai, minden karácsonykor találkozunk vele, Sáfár Szabolcs, Babócsi Andris, Kövesfalvi „Kavics”…

Mi a célod Piliscsabán, ha kapusképzésről beszélünk?

Minden illeszkedik a PSE alapelveihez: népszerűsíteni ezt az alapposztot, kiválasztani azokat, akiknek van hozzá tálentumuk. Egy biztos, olyan alapokat tanítok, amelyre bármely akadémián tudnak majd építeni. Másoldalról a nálunk védő hálóőröknek segítek a legtöbbet kihozni magukból.

Ez egy jó cél, az ellenfelek így gondolkodjanak: Csabán jó kapusok vannak!

A PSE támogatója:

A PSE támogatója: AutoPalace Délpest